............

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΙΟΥ

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ Κ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

Μυλοπότας: Νότια της Χώρας απλώνεται η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού: ο Μυλοπότας. Καλύπτει 1 χμ. σε μήκος, όπου οι λουόμενοι μπορούν να απολαύσουν όλες τις ανέσεις και να επιδοθούν σε διάφορα θαλάσσια σπορ. Έχει φίνα χρυσαφένια αμμουδιά και σμαραγδένια νερά.

Η πρόσβαση γίνεται με λεωφορείο (αναχωρήσεις κάθε 15 λεπτά από τη Χώρα) ή ακολουθώντας ένα μονοπάτι (πάλι από τη πόλη).

Γιαλός: Ο Γιαλός απέχει μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι Όρμος: βρίσκεται στο τέλος του δρόμου που απλώνεται κατά μήκος του ακρωτηρίου Γιαλός. Είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής παραλία, όχι όμως τόσο πολυσύχναστη όσο αυτή του Μυλοπότα. Έχει λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά.

Στη παραλία λειτουργεί ένα beach-bar, ενώ γύρω της λειτουργούν εστιατόρια, καφέ και μίνι-μάρκετ. Οι λουόμενοι μπορούν να εξασκηθούν στα θαλάσσια σπορ.

Κουμπάρα: Η Κουμπάρα απέχει 30 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι (ΒΔ). Επίσης, τακτικά λεωφορεία εκτελούν το δρομολόγιο Όρμος Κουμπάρα. Στην ήσυχη παραλία υπάρχει μόνο ένα beach-bar που σερβίρει δροσιστικά κοκτέιλ.

Κολυμπήστε στα πεντακάθαρα νερά ή βουτήξτε από τους βράχους. Το απόγευμα χαλαρώστε πάνω στην αμμουδιά και απολαύστε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Αγία Θεοδότη: Η πρόσβαση στην παραλία της Αγίας Θεοδότης γίνεται ακολουθώντας τον ασφαλτόστρωτο δρόμο που ξεκινάει από τους ανεμόμυλους της Χώρας ή το δρόμο πίσω από τη πεδιάδα του Όρμου. Η Αγία Θεοδότη έχει χρυσή άμμο και σμαραγδένια νερά. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, επίσης λειτουργούν ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα.

Ψάθη: Στη καταπράσινη τοποθεσία Ψάθη θα βρείτε δύο παραλίες ακόμη ανέγγιχτες από τον μαζικό τουρισμό. Η πρόσβαση γίνεται ακολουθώντας τον δρόμο προς τον ναό της Αγίας Θεοδότης, που γιορτάζει με λαμπρό πανηγύρι στις 29 Αυγούστου.

Και οι δύο παραλίες έχουν φίνα χρυσή άμμο, επίπεδα βράχια και βαθυγάλαζα νερά. Η Ψάθη αποτελεί το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε. Στη περιοχή θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

Η περιοχή προτιμάται από τους λάτρεις του windsurfing, διότι όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι παρατηρούνται αρκετά ψηλά κύματα.

Κάλαμος: Η ωραία παραλία του Καλάμου με τη παχιά άμμο βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Ίου. Η πρόσβαση γίνεται ακολουθώντας τον δρόμο που περνάει μετά από το μοναστήρι Καλάμου (*στις 29 Αυγούστου γίνεται εδώ το μεγαλύτερο θρησκευτικό πανηγύρι του νησιού).

Η παραλία Καλάμου είναι μια από τις πιο ήσυχες του νησιού. Βουτήξτε στα πεντακάθαρα νερά της! Με λίγη τύχη θα είστε ολομόναχοι.


Πλάκες: Προχωρώντας ακόμη πιο νότια μετά τον Κάλαμο φθάνετε στην απομακρυσμένη αυτή χρυσή αμμουδιά. Θα μαγευτείτε από τα κρυστάλλινα νερά της!

Παπά: Η πιο όμορφη παραλία του νησιού! Ο απόμερος αυτός κολπίσκος κρύβεται νότια του Καλάμου. Αποτελεί ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε: ξαπλώστε στη χρυσή άμμο και κολυμπήστε στα πεντακάθαρα νερά.


Μαγγανάρι: Στο νότιο άκρο της Ίου απλώνεται η φημισμένη παραλία Μαγγανάρι. Το ειδυλλιακό Μαγγανάρι στην ουσία χωρίζεται σε πέντε συνεχόμενες παραλίες, οι οποίες είναι στρωμένες με άμμο ή βότσαλα.

Τα νερά εδώ έχουν σμαραγδένιες αποχρώσεις και είναι ρηχά. Στη γύρω περιοχή θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Επίσης σε κάποια σημεία μπορείτε να ενοικιάσετε θαλάσσια ποδήλατα ή jet-ski.

Το Μαγγανάρι είναι ένας επίγειος παράδεισος που δεν αφήνει κανένα παραθεριστή ασυγκίνητο. Καϊκια αλλά και λεωφορεία συνδέουν το Μαγγανάρι με το Λιμάνι, τη Χώρα της Ίου και τον Μυλοπότα.

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

...............